מיכל טל
פסנתרנית | פדגוגית | מרצה
Photographer: Yoel Levy ©️
אודות
הפסנתרנית והמרצה הבינלאומית מיכל טל נמנית עם השורה הראשונה של המוסיקאיות והמוסיקאים בארץ. הקריירה הרבגונית שלה מתפרשת על שלוש יבשות וכוללת הופעות והקלטות רבות הכוללות נגינה סולנית וקאמרית, והיא מוזמנת בקביעות לפסטיבלים, קורסים וכיתות אמן, וכן לשיפוט בתחרויות בינלאומיות במרכזים נודעים כגון אולם רחמנינוב במוסקבה, קונסרבטוריון צ'ייקובסקי, קונסרבטוריון בייג'ין, ועוד. בגיל שש עשרה הופיעה לראשונה עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, ומאז הופיעה עם כל התזמורות בארץ ותזמורות רבות בעולם, ביניהן התזמורת הפילהרמונית של שטרסבורג, התזמורת הסימפונית בדאלאס ותזמורת הרדיו ההולנדית. ניגנה תחת שרביטיהם של ליאונרד סלאטקין, אדוארדו מאטא ולוצ'יאנו בריו.
מיכל טל היא כלת פרסים רבים, ביניהם הפרס הראשון בתחרות הבינלאומית לפסנתרנים בדאלאס, פרס פרנסואה שפירא, פרס ראשון בתחרות התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור, פרס שר החינוך והתרבות ופרס רוזנבלום לאמנויות הבמה.
הקלטותיה הרבות כוללות את האלבומים Gems ו-Noblesse.
בהופעותיה והקלטותיה היא נותנת דגש מיוחד על ביצוע יצירות מאת מלחינים ומלחינות ישראליים, וכן מלחינים שניספו בשואה, ומלחינות גדולות במהלך ההיסטוריה. בשנת 2003 ייסדה ביחד עם הכנר נתאי צרי והצ'לן הלל צרי את "המועדון הקאמרי הישראלי" שפעל עשר שנים וביצע יותר משישים יצירות מאת מלחינים ישראליים. כיום חברה ב"שלישיית אלכסנדר" עם הכנר נתאי צרי והצ'לנית אלה טובי.
מיכל טל החלה ללמוד נגינה בפסנתר בגיל חמש. למדה באקדמיה למוסיקה בתל אביב, באוניברסיטת אינדיאנה, בבית הספר ג'וליארד ובאוניברסיטת ניו יורק. בין מוריה ומדריכיה נמנים אריה ורדי, ליאון פליישר, פיטר סרקין וגילברט קאליש. בעלת תואר דוקטור בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים בהדרכתו של פרופ' יהואש הירשברג.
ד"ר מיכל טל מרצה ומלמדת בביה"ס בוכמן- מהטה באוניברסיטת תל אביב ומכשירה את דור ההוראה הצעיר במסגרת הקורס "מתודיקה להוראת הפסנתר". ריכזה וניהלה פדגוגית בקונסרבטוריון העירוני גבעתיים. תלמידיה הרבים מגיעים להישגים מרשימים, כולל זכייה בתחרויות ארציות ובינלאומיות.
ב-2009 יזמה והקימה את תוכנית המצויינות "פסנתר צעיר" במרכז למוסיקה ירושלים וניהלה תכנית זו בחסות מאסטרו מאריי פרחיה. בשנת 2022 הקימה את הפסטיבל הבינלאומי לפסנתר בערד, אשר מתקיים בהצלחה זה שלוש שנים. יוזמה ייחודית ופורצת דרך זו משלבת מצוינות מוזיקלית עם חינוך והעצמת נוער ברמה בינלאומית, מיזם שאין לו אח ורע בקנה מידה זה בנגב. בפסטיבל השתתפו פסנתרנים צעירים מכל קצוות הארץ, שזכו להעצמה והעשרה מצד גדולי האמנים בארץ ובחו"ל. הוענקו מלגות מיוחדות לטיפוח כשרונות גדולים מצפת, דיר אל אסד, באר שבע, ערד ועוד.
בימים אלה מייסדת את עמותת "תו הנגב" שתפעל למען קידום חינוך מוסיקלי איכותי ונגיש בנגב, שינוי חברתי, יצירת חוסן, וחיזוק הקהילה.
מיכל מרצה שנים רבות והשיקה סדרת הרצאות ייחודיות בנושאים: מוסיקה ומגדר, חלום שהופך למציאות, איך הקימה את תו הנגב.
מיכל היא מרצה מנוסה עם ניסיון רב-שנים, שהצליחה להפוך את אהבתה למוזיקה וליצירה לפלטפורמה מעוררת השראה. היא השיקה סדרת הרצאות ייחודית שמזמינה את המשתתפים לצלול לעולמות מרתקים ומגוונים:
- מוזיקה ומגדר – חקירה מעמיקה של הקשר בין התרבות המוזיקלית לשיח המגדרי, והשפעתם ההדדית על עיצוב החברה.
- חלום שהופך למציאות – סיפור אישי ומרגש על הגשמת חלומות, התמדה והתמודדות עם אתגרים בדרך להצלחה.
- איך הקימה את תו הנגב – מסע מעורר השראה על הקמת מיזם חברתי-תרבותי ייחודי שהפך לנקודת אור אזורית, ועל ההשפעה האדירה שיכולה להיות ליצירה משותפת בקהילה
בהרצאותיה, מיכל משלבת תובנות מרתקות, סיפורים אישיים וכלים מעשיים שמעוררים השראה ומניעים לפעולה, ומתאימה את התכנים שלה לקהל הרחב ולמגוון גילאים ותחומי עניין.